Опасно събаряне на сграда в центъра на София предизвика остри реакции в социалните мрежи. Сградата се намира на столичната ул. "Оборище".

На мястото на някогашната Телефонна палата е планирано да бъде построена луксозна жилищна сграда. При разрушаването на една от стените, друга пада извън загражденията на пътното платно, докато недалеч преминават хора.

"Абсолютно безобразие", коментира публикацията си Олег Кабакчиев.

Снимка: bTV

Днес предпазното скеле е оправено, а улицата е разчистена.

„Поднасям извинения на живущите в района за неудобствата, които са създадени. Следили сме процеса от самото начало и сме се интересували ежедневно за действията, които са се упражнявали по време на събарянето на сградата“, заяви кметът на район „Оборище“ Николай Александров.

Четири предписания са правени на фирмата изпълнител заради това, че сградата не е била достатъчно добре обезопасена, работата им веднъж е била спирана.

„Предписанията бяха с точно тази цел, да може да се обезопаси сградата, защото това скеле го нямаше преди. Имаше едно ниско скеле, което не беше достатъчно и тъй като преценихме, че е необходимо допълнително обезопасяване, предписахме това. Затова сега се работи, защото тези предписания бяха изпълнени. Вчера трябваше да се помисли малко по прецизно да се предприеме събарянето, за което фирмата ще си понесе последствията“, обясни Анна Вячева началник на отдел „Незаконно строителство и устройство на територията“.

Представител на фирмата изпълнител заяви, че в момента на събарянето е имало 14 човека, разположени покрай сградата, достъпът на пешеходци и автомобили е бил спрян за няколко минути.

Снимка: bTV

„Нямаше никакъв риск за никого“, добави той.

„Съгласно Наредбата за обследване на аварии в строителството ДНСК е органът, който изследва авариите в строителството“, заяви главният инженер на район „Оборище“ Марк Кашеров.

На фирмата изпълнител е съставен акт, който ще бъде изпратен към Столична община, която ще определи размерът на глобата.