За съжаление, има решения на Конституционния съд, които са изцяло политически. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Румен Ненков, бивш конституционен съдия.

Той даде за пример Истанбулската конвенция и делото „Пеевски”. „Няколко дела сложиха капката катран в меда. Да си съдия в КС е голям комфорт, но този комфорт трябва да се заслужи”, изтъкна той.

По повод Истанбулската конвенция Ненков отбеляза, че от начина, по който се е водило това дело, у него има създадени сериозни съмнения за това, че има политическо влияние.

„Същото беше и по делото „Пеевски”. Нямам никакво лошо отношение към него, нито му познавам бизнеса. Знам само едно – народен представител, който и за един миг изпадне в несъвместимост и тази несъвместимост не е министър, не може повече да се върне в Народното събрание. Това пише в българската Конституция”, категоричен беше Румен Ненков.

„Никога не съм бил политически зависим”, подчерта той.  „Искаха да ме изкарат покрай професията на големия ми син, който е депутат от ГЕРБ”, каза Румен Ненков и изтъкна, че е табу двамата да говорят за политика. „Никога момчето не е казвало: „Абе, тате, виж това дело”, подчерта той.  

„Майка му работеше в общината, когато кмет беше Бойко Борисов и той тогава фактически го е харесал. Предполагам, че това е било”, допълни Румен Ненков.

„Има много решения, в които съм гласувал против законодателни актове на ГЕРБ”, допълни бившият конституционен съдия.