С напредването на есента все по-често ще ни се налага да шофираме в дъждовно време и при мъгла. Вижте какви са опасностите и съветите за управление на автомобила при такива условия на експерта от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата Росен Рапчев.

„В есенно-зимния сезон често се сменят метрологичните условия – имаме валежи, мъгли и намалена видимост. Ние съветваме водачите също да променят своето поведение“, обясни Рапчев.

Пръските от околни автомобили

Един от сериозните рискова на пътя при лоши метеорологични условия са пръските от околни автомобили. Те разсейват зрителното поле на водача и той не може ясно да разпознае по-малките обекти – пешеходци и велосипедисти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дори да няма мъгла, пръските от автомобилите водят до ограничена видимост – трудно се забелязват светлините на околните автомобили, а и самите пътни знаци и маркировката“, каза Рапчев.

Той напомни също, че намалява и светлата част от деня, а през тъмната също по-трудно се забелязват по-малките обекти на пътя.

Съветът към всички водачи е да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, защото дистанцията ще им даде възможност за реагиране при възникване на рискова ситуация.

Аквапланинг

Аквапланингът е изключително опасно явление, довело до смъртта на много хора в катастрофи. Три са основните фактори, които влияят на това явление – скоростта, вида на гумите и нивото на водата, обясни експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези три елемента в съвкупност и поединично могат да  предизвикат условието аквапланинг. Заради това искам да обърна внимание отново на всичките водачи, че законите за движение по пътищата са за идеални пътни условия. Когато тези условия са влошени, ние задължително трябва да спазваме ограниченията, както виждаме и в други държави“, каза Рапчев.

Какво още посъветва експертът - гледайте във видеото.