29-годишен мъж загина преди ден на магистрала „Струма” в района на Мало Бучино.

Близки на семейството разказаха, че по-рано на същото място катастрофира майка му, заради аквапланинг, който се образува на магистралата от падналия дъжд.

Тя вика сина си, за да помогне с транспортирането на колата. Докато мъжът изчаква в колата си, е пометен от друг автомобил, който също попада в аквапланинг.

„В участъка, в който е станал инцидента, отводняването е изключително добро. Отводнителните съоръжения работят както трябва и условия за аквапланинг няма”, коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV инж. Иван Табаков – шеф на дирекция "Пътна безопасност" към Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

По думите му огледи по магистралите за пътна безопасност се правят всеки месец.  

Аквапланинг се получава при движение на автомобила с по-висока скорост, когато на пътното платно има вода –  получава се хидродинамичен клин, който отлепя гумите на автомобила от пътя, при което той става абсолютно неуправляем, обясни Румен Дунев, автомобилен състезател.

Неговият съвет към шофьорите в такава ситуация е да запазят самообладание и по възможност да не натискат спирачките, докато автомобилът излезе от това състояние, и след това да се намали скоростта.

Вижте повече във видеото!