В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори. Това мнение изрази в „Тази сутрин“ докторът по конституционно право Борислав Цеков. Според него не се очаква конституционна криза и подобни твърдения са хиперболизирани.

„Промените, които внесоха, с въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута. Машинното гласуване е авантюра и неслучайно никъде в Европа го няма“, допълни той. 

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера. 

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има „традиция“ Изборният кодекс да се „ремонтира“ преди вот. Според него изборите се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите. 

Проф. Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила. 

„Той не е пожарна команда. По принцип срокът е един месец, но тъй като става въпрос за атакуване на много текстове, най-вероятно няма да успее да се произнесе в двумесечния срок, в който ще се проведат изборите. Имам чувството, че там като с една фадрома са наливани текстове, забравяйки Конституцията – организацията и редът за провеждане на изборите се определя със закон“, каза още той. 

По думите му в машинното гласуване крие рискове, но целта му е да се решат два основни проблема – недействителните бюлетини и попълването на протоколите. 

Какво обясниха конституционалистите за казуса „Илчовски“ и ще продължи ли разследването на кабинета „Борисов 3“ в парламентарната комисия – вижте във видеото!