Пореден ден политическо напрежение в дните от "светлата седмица".

В навечерието на консултациите за ЦИК и анонсираното връчване и връщане на третия проучвателен мандат политическите лидери отново си размениха остри реплики, саркастични констатации и тежки обвинения.

Снимка: bTV

Повод за словесните престрелки за пореден път станаха устройствата за провеждане на машинния вот и определянето на състава на Централната избирателна комисия.

В същото време часовете на избрания само преди месец парламент изглеждат преброени и според анализатори утре може да е последният му работен ден.

Консултациите утре при президента ще трябва да определят новия състав на ЦИК, който е от 15, а не 20 души, като за ГЕРБ има 4 места, по 3 за „Има такъв народ“ и БСП, по двама за ДПС и Демократична България и един за „Изправи се. Мутри вън.“ Това е и единствената формация, която публично обяви своята номинация днес.

Това е Росица Матева - досегашният председател на Обществения съвет към ЦИК и бивш член на Централната избирателна комисия. Друг член на предишен състав на ЦИК - Камелия Нейкова е възможно да бъде предложена от „Има такъв народ“ - научи bTV от свои източници. 

По новите правила „Изправи се. Мутри вън.“ има право на 1 член на централната изборна администрация. Матева е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше роля при разяснителната кампания за машинното гласуване.

"Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика и останалите политически формации би следвало да излъчат доказани експерти с подготовка за провеждането на едни честни избори“, заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Премиерът в оставка обяви, че би трябвало като първа политическа сила ГЕРБ да получи председателското място в новата Централна избирателна комисия. Но изрази съмнения.

„Естествено председател ще е първата политическа сила с най-много 4 човека, не знам как ще го направят да не ги изгонят. Ще взимат сферата от канал 1, къде джуркат - ще слагат топчета 6 и ще джуркат, който им се падне председател - той. Това е изборното им законодателство. Председател най-вероятно ще е депутат от партията на Трифонов“, каза Бойко Борисов, премиер в оставка.

От партия „Има такъв народ“ обявиха, че днес няма да съобщават своите номинации, а ще ги представят утре директно на консултациите при президента. bTV научи от свои източници, че една от трите номинации, на която имат право от "Има такъв народ" - е на Камелия Нейкова - бивш говорител на ЦИК.

Снимка: bTV

И днес продължиха коментарите около организацията на машинния вот. Повод бяха вчерашните опасения, изразени от ГЕРБ.

„Машини с монопол, произведени във Венецуела, които в Европа не се ползват. Ползват се във Венецуела, Бразилия и Русия - не се ползват и не са защитени. Тази фирма е дарител на „Да България“, четете и вижте - то си се вижда кой е дарителят, на кого дарява. Нищо против нямам фирмата“, каза на първия от двата брифинга вчера лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов.

Човекът, който е направил дарението обаче, обясни, че няма нищо общо с фирмата за машините освен съвпадение в имената.

От „Фейсбук“ Слави Трифонов реагира, изтъквайки че машините са купени по време на управлението на ГЕРБ.

Снимка: bTV

Утре предстои да станат ясни всички номинации за 15-те места в ЦИК.

БСП обяви предложенията си за членове на ЦИК. ДПС ще обявят двамата си кандидати утре.

Oт кандидатите се изисква да са юристи или експерти в сферата на социологията, политологията, информационните технологии и математиката.