Мощна атака срещу машинния вот съдържаше днешният празничен брифинг на ГЕРБ. Според управляващите в оставка пращането на хартиените бюлетини в историята нарушава изборните права на гражданите.

Тон даде партийният лидер Бойко Борисов, който припомни, че е бил критикуван, че дълго е бавил въвеждането на машините: „Ама, бавя ги, защото коя държава в Европа го прави, бе?!“.

Последваха и ред други твърдения, които се нуждаят от контекст.

Питайте Рюте

Той се позова и на експертна консултация, която сам е провел: „Ето, премиерът Рюте – потърсете го, казах: „Колеги, ти си правил машинно гласуване, искам и аз да го вкарам в България“. Той вика: „Бойко, защо не питате, бе? Ние се отказахме, защото не може да се защити резултатът“. Той и сега е премиер на Холандия, потърсете го!“.

Холандия е пионер в машинното гласуване, като го използва още от 1970 г. През 2005-2006 г. избухва скандал, свързан с използваните машини за гласуване. Те, обаче, са много различни от приетите у нас.

Холандските машини записват гласовете само в рамките на собствената си лесно подменима памет (не печатат разписка чрез която да е възможно да се преброят гласовете паралелно) и използват некриптирана радиовръзка за контакт с централизирани системи, става ясно от независим анализ.

Въпреки уверенията на производителите, че тези проблеми могат да бъдат разрешени, политическото решение е за използване на хартиени бюлетини. От тогава, обаче, в страната не е стихвал и дебатът дали машините не могат да бъдат върнати в нова и по-сигурна форма.

Мадуро ли ще ни брои гласовете?

Друг международен аспект на проблема с българското машинно гласуване според ГЕРБ се оказва производителят на устройствата.

„Ако наистина е вярно, че монополист е венецуелска фирма производител на машините, аз искам да попитам всичко, които ограничиха де факто правата на гражданите на избори (…) Не се ли притесняват, че купуваме машини от Венецуела – държава диктатура, в която правителството със специално създадени милиции убива гражданите, които протестират, със снайпери“, заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Снимка: btvnovinite.bg

Вероятно визираната от Захариева фирма е „Смартматик“. Тя действително започва своя път от Венецуела през 1997 г. и получава тласък с държавна инициатива за автоматизиране на изборния процес през 2003 г., но в наши дни е трудно да се говори за обвързаности с режима на Николас Мадуро. Факт е, например, че през 2017 г. „Смартматик“ публично се разграничават от проведен вот във Венецуела именно заради това, че са засекли манипулиране на официалните данни.

Освен това, компанията оперира в САЩ от 2000 г. и към момента е със седалище в Лондон и офиси в ред държави. От сайта на „Смартматик“ разбираме също така, че фирмата има разрешение за работа с Департамента по отбраната на САЩ и е сред основателите на Съвета по изборната инфраструктура на Департамента по вътрешна сигурност във Вашингтон.

Компанията работи по машинния вот както зад Океана, така и в Европа – включително в Белгия.

В България машините на „Смартматик“ влязоха след процедура на Централната избирателна комисия, която класира на първо място офертата на „Сиела Норма“ като вносител. От протоколите от заседанията се вижда, че по ключово решение за отстраняване на фирма с друг тип машини със „За“ са гласували представителите на ГЕРБ в комисията, пише разследващият сайт "Биволъ" в свой материал.