Бижута за над 138 845 лева са конфискувани на ГКПП "Капитан Андреево". Става въпрос за рекордна пратка от близо 20 кг сребърни накити. Контрабандата е открита в турски микробус, който пътувал за Германия. Шофьорът представил документи, че пренася бижута, които не са от благороден метал.

Митничарите обаче се усъмнили и сред декларираната стока намерили скрити сребърните накити. Случаят се разследва.

„Пратката е задържана преди осем дни. Две палета бяха декорирани като имитационна бижутерия и бижута от неблагородни метали. Рентгеново проучване установи, че помещението съдържа бижута, но по метод на анализ на риска възниква съмнение, че това са сребърни изделия. Експерт потвърди, че са такива“, посочи Георги Господинов, началник на митническия пункт „Капитан Андреево“.

Най-често бижутата от благородни метали се крият около двигателя на автобуса заради неговата висока плътност.

"Пътуващите през граница трябва да знаят, че разрешеното количество злато, което не подлежи на деклариране, е 60 грама, а на сребърни изделия – 300 грама.

Тази година има доста сериозни разкрития, като се надяваме да подобрим тези от миналата година, през която бяха задържани над 140 кг сребърни и златни изделия, като само златните бяха 82 кг", посочи Господинов.

"Тенденцията през тази година е сходна. Контрабандните накити биват отнемани в полза на държавата. Обявяват се на търг, където регистрирани лица за търговия с благородни метали могат да кандидатстват и за ги закупят", допълни още той.