Тази година азиатските борси за скъпоценни камъни отново са пълни с перли. За тенденциите при скъпоценностите, познати от хилядолетия, разказва пред bTV бижутерът Емил Рангелов.

От древен Египет, през Коко Шанел до Сара Джесика Паркър - вечните перли остават на голяма почит и през  2023-а. Или поне така твърдят модните специалисти.

„Таинянските перли са от гълъбово сиво до смолисто черно, ето тези тъмните перли, всичките са таитянски. Жълтите са японски перли, те са създавани в Японско море“, казва Емил Рангелов.

Перлата се образува когато песъчинка попадне в тялото на мида. Избират се по форма и блясък, могат да бъдат естествени и култивирани. Методът на култивиране е китайски и датира от XIII век, но добива истински успех едва през 20-те години на XX век.

„Ето вижте сега една друга, която е обкована със злато и сапфир, тя е абсолютно кръгла. Този другият смарагд, който овален, е съчетан с друга перла, тя е създадена по този начин“,  казва още Емил Рангелов.

В края на миналата година бижутерът е открил своя минерал фаворит, но от немските борси. „Това е аквамарин, 124 карата, колекционерски камък, толкова е голям, толкова е чист. И смятам, че красиво перлено колие с бели перли би стоял много добре“, обяснява още Емил Рангелов.

За аквамарина се носят легенди, че предпазва от бедствия, укротява бурно море и носи щастие като богинята Фортуна - господарката на света.