Сбогуваме се с още една календарна година. Всеки ще пренесе от нея своите незабравими моменти, постигнати желания и зараждането на нови мечти. Вероятно с лекота ще можем да назовем онова, което никога няма да забравим.

Изкуството и археологията също има имат своите „списъци“. Си Ен Ен представя кои са най-вълнуващите открития в тези сфери през 2022 г.

Древен метод за наказание на непослушни ученици

Преди 2000 години младите хора в Древен Египет са били дисциплинирани с писане. Те вероятно не са очаквали, че усилията им ще оцелеят достатъчно дълго, за да ги видим, но ето че днес стигаме до тях.

Снимка: Athribis-Projekt Tübingen

В началото на тази година археолози откриха 18 000 изписани с мастило парчета керамика. Сред тях са стотици фрагменти с повтарящ се символ. Според изследователите от германския университет в Тюбинген непослушните ученици по долината на Нил са били карани да изписват въпросните редове.

Във фрагментите се откриват още разписки, училищни текстове, търговска информация и списъци с имена.

Следа към изгубената гробница на Клеопатра

Откриването на изгубената гробница на Клеопатра за археолозите ще бъде като намирането на свещения граал. Екип от университета в Санто Доминго откри тунел с дължина от 1304 метра на повече от 12 метра под земята.

Те са работили около храм в разрушения египетски град Тапозирис Магна, основан от фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр.н.

Снимка: Egypt's Ministry of Tourism & Antiquities

При разкопките са намерени повече от 1500 предмета, включително статуи и монети, но „най-интересното откритие е комплексът от тунели, водещи към Средиземно море. Проучванията на терен продължават.

Археоложката Катлийн Мартинес е убедена, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са погребани в храма, а тунелът, определян за „геометрично чудо“, може да е пътят към гробниците им.

Според Мартинес ако това е така, то ще бъде направено "най-важното откритие на XXI век". Археоложката вярва, че след като Марк Антоний се самоубива след поражението от Октавиан, Клеопатра изготвя подробни планове къде двамата да бъдат погребани.

Надничането на Ван Гог

Изследователите откриха автопортрет на Ван Гог, скрит в картина зад образа на селянка. Консерваторите на изкуството в Шотландия разбулиха тайната след рентгенова снимка на един от портретите, които художникът е рисувал през 1885 г.  Зад слоеве картон и лепило те откриха визията на художника, която предизвика огромна изненада.

Снимка: National Galleries of Scotland

Известно е, че Ван Гог е използва повторно платната си, за да пести пари. Очаква се да се установи дали автопортретът ще може да бъде безопасно отделен от картината. Консерваторите продължават да изучават творбата.

„Тенекийка“ за 46 000 долара

Англичанин откри средновековен брачен пръстен от злато и диаманти с металотърсача си. Първоначално той помислил, че е някаква „тенекийка“, но по-късно разбрал истинската стойност на находката си.

Бижуто е направено от две преплетени ленти, които символизират брачния съюз. То бе продадено в края на ноември за 46 000 долара.

„Призраците“ на Тоскана

В термална баня в италианския регион Тоскана бяха открити повече от две дузини добре запазени древни римски бронзови статуи, покрити с почти 6000 монети.

Те изобразяват гръцки и римски божества, сред които са Аполон и Хигия.

Снимка: Ministero della Cultura

Древната баня, по която археолозите работят вече три години, се намира на върха на хълм в провинция Сиена.

Според археолозите статуите са били умишлено и ритуално потопени под вода - някъде между 2 век пр. н. е. и 1 век сл. н. е. Вярването било, че когато давате нещо на водата, то нейната енергия също ще даде нещо за вас.

Магическо огледало в Синсинати

Невзрачно бронзово огледало, съхранявано в Музея на изкуствата в американския град Синсинати, се оказа невероятно рядък предмет с "магическа" тайна. Когато светлината попадне директно върху него, се появява изображение на седнал Буда.

Снимка: Cincinnati Art Museum

Куратор на източноазиатското изкуство прави откритието през 2021 г., следвайки професионалната си интуиция.

Той забелязал, че огледалото прилича на други „магически огледала“ от Япония от периода Едо, обхващащ годините между 1603 и 1868 г.

Експертът осветил обекта с фенерче на мобилен телефон и забелязал невзрачно изображение. След експериментиране с по-фокусирани светлини през 2022 г. е разкрито ясно изображение на Амитабха – един от основните Дхяни Буди, чието име е изписано на гърба на огледалото на китайски.

Само няколко институции в света имат магическо огледало в своите колекции.

Масивен розов диамант в Ангола

През лятото на 2022 г. австралийски миньор обяви, че вероятно е открил най-големия розов диамант за последните 300 години. 170-каратовият скъпоценен камък, наречен "Луло Роза", е открит в Ангола и отпразнуван от правителството като "историческо" откритие.

Снимка: Lucapa Diamond Company

Розовите диаманти са рядко срещани в природата и достигат изключително високи суми на търг. Шлифованият 11,15-каратов розов диамант, наричан „Уилямсън Розова звезда“, беше продаден за близо 60 милиона долара през октомври, докато диамантът „Розова звезда“ - 59,60-каратов, разби рекордите през 2017 г. Той бе купен за 71 милиона долара.

Силата на Херкулес

През септември археолозите приключиха разкопки в античния гръцки град Филипи, след като откриха големи парчета от статуя на на митологичния герой Херкулес, датираща от 2-ри век сл. Хр.

Снимка: Ministry of Culture/Greek

Предполага се, че тя е била декоративна част от фонтан.

Огромен римски град в Обединеното кралство

Строителството на високоскоростен железопътен проект в Англия неволно доведе до едно от най-вълнуващите открития на годината - останките от римско търговско селище близо до графство Нортхамптъншър.

Снимка: HS2 Ltd

В него бяха намерени повече от 30 кръгли къщи, работилници, пещи, кладенци, бижута, козметика, керамика и повече от 300 римски монети.