Жена на 80 години шие пантофи от четвърт век. Историята на Лиляна и пантофите ѝ е забележителна и достойна за възхищение с това, че ги шие изцяло на ръка, изцяло от стари дрехи и единствено за подаръци.

Нейните невероятни ръчно изработени пантофи са стигали до Франция, Индия, Италия и чак до САЩ.

Снимка: bTV

„Не ме интересуват парите, правя го, защото искам да ги раздавам. През дъщерите ми стигнаха в чужбина. Давала съм и на приятели. Една съседка се върна сега от Флорида, където ги занесе на семейството си“, казва жената от Монтанско.  

Лиляна започва да се занимава с шиенето на пантофи от стари дрехи, когато мъжът ѝ почива. Един ден тя се прибира и вижда, че местните роми са разхвърляли старите му дрехи.

Снимка: bTV

„Стана ми толкова мъчно и започнах да шия пантофи от тях. Раздавам ги на всички. Като отида в банката, като дойдат да ми мерят водата, на магазинерката. По 100 на ден съм раздавала“, обясни Лиляна.

Уникалното на метода е, че тя ги шие без очила и на ръка. Казва, че никога не е използвала шевна машина, защото никога не е имала.

Снимка: bTV

Лиляна разкрива част от тайната на необичайното си занимание и показва как се правят подметки от пеньоар и други стари, ненужни вече дрехи. Цялата ѝ къща е отрупана с разноцветни, красиви и грижовно изработени пантофи.

Те стигат до всички хора благодарение на Гошо и Тошо: „Това са моите верни другари – бастунчетата ми, с които и до морето съм стигала“, обяснява неуморната Лиляна.

Снимка: bTV

Тя казва, че не може да е без работа. Затова ще продължава да шие и раздава пантофи, без да иска нито лев.