През последните години екстремните селфита се превръщат в опасна мода за тийнейджърите.

Селфи манията вече е обявена за психиатрично заболяване в САЩ, каза в „Тази сутрин” психологът Полина Василева. По думите й до инцидентите заради селфита се стига заради търсенето на „лесна” известност.

„Характерно е за пубертета, когато децата търсят своето място, а социалните мрежи им предлага лесна изява. При тях се наблюдава едно обсесивно поведение. Децата са склонни на опасно поведение и това се наблюдава във всички тези трагични случаи”, обясни психологът.

По думите й превенцията трябва да идва от личния пример, а родителите и цялото общество трябва да бъдат ангажирани.

„Когато ни липсват внимание, самочувствие и увереност, имаме нужда да ги получим отвън”, коментира още психологът.

Полина Василева поясни, че социалните мрежи са една илюзия и чрез тях не може да се запълнят тези празнини. Това, което може да се получи, е временно удовлетворение от събраните лайкове.

Психологът посъветва младите хора да търсят някакъв вид обществено полезна дейност, което ще доведе до по-дълготрайно чувство на удовлетворение. Спортът също помага и покачва самочувствието.

Едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб показва, че близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години при опит да се самоснимат. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследването.

Снимка: btvnovinite.bg

В неделя 17-годишен тийнейджър загина в Приморско при опит за снимка, като падна от 20 м височина. Мястото на инцидента е изоставен строеж, до който никой не би трябвало да има достъп. Проверка на bTV обаче показа, че оградата край строежа е с големи пролуки и всеки може безпрепятствено да стигне до покрива на опасната сграда.

Трагичният случай в Приморско не е единствен у нас. В края на 2017 г. жена почина при падане от виадукта до тунел Витиня, вероятно в опит да се самоснима. 

Снимка: btvnovinite.bg

12 януари 2019 г.

14-годишно момче беше ударено от волтова дъга на гарата в село Калитиново след селфи върху вагон. 12 дни след инцидента детето почина.

Снимка: btvnovinite.bg

22 януари 2019 г.

Дете на 15 години се удави в язовир край пловдивско село - отново при опит за снимка.

Снимка: btvnovinite.bg

20 февруари 2019 г.

В Бургас 16-годишен се простреля с газов пистолет - за щастие не фатално. По думите му инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Снимка: btvnovinite.bg