Протест пред екоинспекцията във Враца - причината е горенето на отпадъци в циментовия завод в село Бели извор, на около 20 км от града. Според протестиращите във въздуха се отделят опасни вещества, които тровят местното население.

В завода се изгарят около 100-200 хил. нерециклируем отпадък от няколко общини, най-много – от софийската.

Има промишлени отпадъци, както и боклук от Италия – около 15-20%. От завода обаче са категорични, че дейността се извършва според европейските стандарти и не застрашава населението.

Постоянно се правели проверки, а резултатите от тях се изпращат и на кмета на Бели извор – Кирил Илиев, който пред bTV заяви, че не е усетил лоша миризма от предприятието.

Протестиращите пред РИОСВ-Враца обаче са на друго мнение. По думите им мнозина граждани се оплакват, но не смеят да го направят публично, защото са принудени да мълчат от предприятията, в които работят. „Не можем да сме сигурни дали тези отпадъци са опасни или безопасни. Тази пещ в Европа е стара технология за изгаряне на отпадъци. Държим това да се модернизира. Най-новата технология е чрез плазмено изгаряне, при което не се отделят вредни вещества“, коментира Петър Стефанов.

Друг от протестиращите граждани – Искрен Дилов, добави, че едно се посочва в документите, но на практика се върши друго. „Мирише вечер и сутрин. Горят нощем, за да не се вижда пушек“, коментира Дилов.

Според него за пагубните последствия се знае отдавна, като по думите му онколозите в София дори наричали злокачествените заболявания на белите дробове „врачански образувания“.

„Как да разчитаме, че изгарянето на чужди отпадъци не е опасно? Ако е така, защо не си ги горят в тяхната страна?“, попита друг гражданин, дошъл да подкрепи протеста.