Посрещаме октомври с летни температури, но втората половина на месеца може да ни изненада със сняг, разкри синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ в студиото на „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Засега се въздържаме от категорични прогнози, но категорично валежът в планините над 2000 метра в края на седмицата ще е от сняг”, заяви Стойчева.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец октомври ще започне със слънчево и по-топло от обичайното за този период време. Днес и утре температурите в страната ще достигат до 30-31 градуса. От четвъртък очакваме промяна на времето.  

В четвъртък и петък през нашата страна ще премине атмосферен фронт, който рязко ще понижи температурите. Със северозападен вятър ще започне захлаждане, облачността ще се увеличи и привечер на места в западните райони ще превали. В петък ще има валежи на доста места из цялата страна, захлаждането ще продължи и ще е чувствително. В петък температурите ще се понижат под 20 градуса до стойности от 15 градуса.

Очакват се валежи на дъжд, които в петък ще бъдат по-силни в южните части на страната, но след това в началото на другата седмица ще има затопляне. 

Снимка: btvnovinite.bg

 През почивните дни времето ще е малко по-приятно. Вятърът ще отслабне, ще е почти без валежи и температурите ще се повишат с няколко градуса. През следващата работна седмица дневните стойности в страната ще са вече близки до нормалните за този период - около 22-24 градуса. Времето ще е относително спокойно и ще има слънчеви часове. От 12 октомври вероятността за превалявания нараства.

В равнините части на страната валежите ще бъдат от дъжд и не се очаква снеговалеж, а минималните прогнозни температури ще бъдат между -1 и 5 градуса.

Прогнозите за времето са особено трудни в преходните сезони, какъвто е месец октомври и можем да видим проявления на четирите сезона в рамките на един месец, заяви Стойчева.