Проект за промени в наредба за шофьорските изпити предизвика остър дебат в бранша. Предвижда се въвеждането на електронен дневник за бъдещите шофьори, в който да се отразяват часовете от теоретичната и практическата подготовка.

Според някои автоинструктори това ще подобри поведението на пътя, а според други въвеждането на електронна система е предпоставка за корупция.

Албена Белянова от Института за пътна безопасност смята, че заложеното в наредбата увеличение на часовете не бива да се случва, защото ние сме една от страните в ЕС с най-голям брой часове.

Тя обясни и че има ред изисквания, които могат да доведат до корупционни схеми - например окрупняването на учебните центрове.

Според нея въвеждането на електронния дневник не би помогнало за изпълняване на часовете, защото няма кой да контролира това.

Владимир Василев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България пък заяви, че електронния дневник е нещо положително и добави, че с увеличение на часовете и цената ще е по-висока.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!