Бившият министър на туризма Николина Ангелкова не се разпознава на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и ще се наложи да се направи експертиза. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова в интервю пред Мария Цънцарова в предаването „Тази сутрин".

Снимка: bTV

„Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен за такова нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя, или не. Тя не се разпознава“, поясни прокурор Кирилова.

Тя допълни, че очаква Ангелкова сама и доброволно да разкаже за снимката в колата, на която Коцев си показва часовника.

„Ако експертизата потвърди, че на снимката е тя, се притеснявам за нея - вероятно има проблеми с паметта. Не мога да кажа“, каза още тя.

Заплахите на Петър Петров-Еврото

„Познавам Петър Петров от 1995-1996 г. - тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, при който се срещнах с него след дълго прекъсване“, разказа още Илиана Кирилова.

Според нея Петър Петров-Еврото няма как да ѝ влияе.

„Това, което знам, е, че той е имал намерение да ме залива с киселина. Доколкото знам, излезе един разпит на Любена Павлова – оттам научих“, поясни прокурор Кирилова.

Снимка: bTV

Тя никога не се е чувствала заплашена, но намерението да бъде залята с киселина било новина и за нея самата.

„Свидетелите често си променят показанията в съда (като тези на Любена Павлова – б.р.). Това пречи на прокуратурата да си поддържа обвинителния акт. Има две дела, които все още не са приключили. Аз съм разпитвана и по двете“, каза тя в отговор на въпрос за честите ѝ посещения в ресторанта „Осемте джуджета“.

Прокурор Илиана Кирилова разказа още, че нейният колега Чавдар Пастованов ѝ се е обадил преди време много разтревожен, докато тя била в отпуска.

„Той ми каза, че ще ме заливат с киселина. Аз не се запознавам с материалите по тези дела – делегирала съм правата на своите заместници и не искам да знам какво има по тях. Още повече, че аз много добре знам истината – тя ще излезе наяве“, поясни тя.

Снимките с пудела и пачките

„Има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където трябва да бъдат представени, е в съда“, каза прокурор Кирилова по повод скандалните снимки с пудела и пачките с пари, които изтекоха в медиите.

Снимка: bTV

Тя коментира и кой е пуснал в публичното пространство въпросните снимки и свидетелските показания.

„Това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда, с него имат право да се запознаят адвокатите и това е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за „омаскаряването“ на тези хора, както се изразяват медиите“, поясни тя.

Според Илиана Кирилова самото изтичане на тези снимки вече нарушава следствената тайна, но тя е категорична, че „прокуратурата няма такава задача – да омаскарява хората“.

Прокуратурата на този етап обаче не се е самосезирала за теча на информация към медиите, стана ясно още от думите ѝ.

Снимка: bTV

„Разказът, който човек сам може да си изгради по тези снимки, е съобразно собственото му възприятие. Дали това е възможно, или не? Дали тези лица на снимките имат необходимия морал, или това е действие на прокуратурата, което цели да ги дискредитира? Това е въпрос на възприятие“, обясни още прокурор Кирилова.

Обвиненията срещу Живко Коцев

Според нея „ако се докаже, че лицата, които са на снимките, са именно тези, наблюдаващите прокурори би трябвало да проверят кога са направени те, по какъв повод и дали хората имат връзка помежду си“. Тя е категорична, че ролята на бившия главен секретар на МВР в тази организирана престъпна група предстои да се изясни, ако наистина има такава връзка.

Снимка: bTV

„Повдигнато му обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 души, но по това дело предстоят още разпити, които трябва да дадат по-голяма конкретика по евентуалната роля на бившия главен секретар на МВР“, каза още тя.

Снимка: bTV

Прокурор Илиана Кирилова поясни, че познава Живко Коцев от 1994 г. Според нея не може да се отрече, че той има една добра кариера.

„От разпита, който изтече в медиите, се разбира, че той го е правил от лоялност към своите бивши началници и настоящи приятели – това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите“, посочи още тя.

„На бившия главен секретар не е упражняван натиск. Той сам дойде в прокуратурата. Той не е коментирал конкретно разследване. Това беше разговор, който се проведе по негово искане. Въпросното разследване не беше започнало към онзи момент. Не бяха определени прокурори. Не бяхме получили уведомлението все още“, каза още градският прокурор на София.