"Вирусите мутират в тялото на човека. Когато вирусът има възможността дълго време да пребивава в едно тяло, той може да тества себе си и да прави мутации, докато намери тази, която ще надделее над останалите“.

Това обясни в „Тази сутрин“ проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

„Интересен е начинът, по който се смята, че възникват мутациите на коронавируса. По принцип всички мутациите възникват, когато вирусът се възпроизвежда – тоест когато той извършва репликация. Колкото повече пъти той се презапише, толкова повече мутации могат да възникнат в него. Последните научни данни казват, че в пациенти, които са с компрометирана имунна система по някаква причина, вирусът персистира по-дълго време в техните тела и се намножава много пъти“, обясни проф. Угринова.

„Общата еволюционна логика на вируса е такава – той трябва да се промени така, че да може да просъществува“, допълни тя.

По отношение на ваксините проф. Ива Угринова коментира, че производителите имат своите основания да дават обнадеждаващи прогнози.

„Надявам се те да са прави, но не мога да дам някакво категорично мнение, тъй като нямам поглед върху това доколко те наистина са ефективни. Принудени сме да следим литературата и да четем какво пишат производителите“, коментира тя.