По-скоро обнадеждаващи – така от „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“ описват резултатите от клиничните проучвания на ваксините си срещу новите варианти на коронавируса, изолирани за първи път във Великобритания и ЮАР. Въпреки всичко производителите и на трите препарата признават, че мутациите на заразата променят правилата на битката с нея.

И трите ваксини в проучвания са доказали ефикасност срещу британския вариант.

„Пфайзер“

Първата COVID ваксина, получила разрешение за употреба в Европа, е подложена на проучване за ефективност срещу три вида мутации – характерна за британския вариант, характерна за южноафриканския вариант и комбинация от двата. Според производителя серумът от ваксинирани е неутрализирал всеки от вариантите.

В същото време неутрализацията на вируса със засечените в ЮАР мутации е била „малко по-ниска“, отколкото при другия новоразпространяващ се вариант. „Пфайзер“ и „Бионтех“ обаче са категорични, че „малките разлики в неутрализацията на вирусите при тези изследвания е малко вероятно да водят до значително намаляване на ефективността на ваксината“.

В същото време се отбелязва, че „гъвкавостта на иРНК платформата е много подходяща за разработка на нови варианти на ваксината при нужда“.

„Модерна“

Втората разрешена в ЕС ваксина срещу коронавирус също е минала тестване за използваемост срещу новите варианти.

По отношение на британския вариант данните са, че няма промяна в ефективността, но не е такова положението с южноафриканския. Шесткратно намаление на неутрализиращите титри е отчетено при вариант B.1.351 (т.нар вариант от ЮАР – б.р.) в сравнение с предходните варианти. Въпреки това нивото на неутрализиращите титри остава над това, за което се смята, че предпазва.

„Модерна“ ще изследват ефективността на допълнителна бустерна доза, включително – специално предназначена за мутацията от Южна Африка.

„АстраЗенека“

Векторната ваксина на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет запазва известната си до момента ефективност от 75% и срещу британския вариант.

В Южна Африка е организирано изпитване с малък брой участници, което е показало „ограничена ефикасност“ срещу местната мутация, но резултатите „нямат статистическа значимост“.

„Проучването не е могло да оцени коректно ефикасността срещу тежко заболяване и хоспитализации поради това, че участниците са предимно млади хора (средна възраст 31 г.) без съпътстващи заболявания“, посочват от компанията производител.

„Очакванията са, че през есента на тази година ще разполагаме с (…) адаптирана версия на ваксината“, която ще може да се справя с южноафриканската мутация.