През миналата седмица от изпратени 98 проби в Националния център по заразни и паразитни болести, 68 са с доказания нов вид на коронавируса от Великобритания.

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Министър-председателят настоя за максимално бърз процес за имунизиране. Така според него по-бързо ще заработят затворените бизнеси. "Ваксината си е нашето оръжие. Много е важно и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот", коментира Борисов.

Към момента са направени 75 320 ваксини - 25 хил. са "втора игла". Обмисля се по-ранна имунизация на трансплантираните. "Почти сме приключили с втора фаза в София и преминаваме към трета. В МВР са направени 11 хил. дози, продължаваме с хранителната промишленост", обясни председателят на Ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. 

В Кюстендил, където заболеваемостта е най-голяма, първият доказан такъв вид е изолиран в началото на тази година, информира Ангелов. По отношение на 14-дневната заболеваемост сме на 25-о място в Европа. На 15-о сме по отношение на смъртността.

„Всичко това ни дава увереност, че мерките, които се разхлабват в момента, не води до голяма заболяемост. Осъществява се ефективен контрол върху развитието на епидемията в България“, каза Ангелов.

Костадин Ангелов посочи, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски докладва за заетите легла към момента в болниците и в интензивните отделения.

"В сравнение с миналата седмица имаме увеличение на случаите в болница с 12%. Били са 3057, а сега са 3425. Дълго време се задържаше по-ниско ниво в интензивните клиники, но сега има ръст с 9,8%. От 274 сега са 301“, каза Мутафчийски.

От своя страна директорът на „Пирогов“ Асен Балтов информира, че има плавно нарастване на хората, които са в реанимация на интензивно лечение и тези, които са в COVID клиниките. "Пирогов" има готовност да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.

Премиерът настоя информацията за помощта към бизнеса да стигне и до президента. "Всичко това искам да се изпише на сайта и го обяснявайте, за да може и в Президентството също да го прочетат, защото явно не ги четат тези неща и трябва да ги знаят", добави Борисов.

По данни на социалното министерство, за запазване на работни места и подпомагане на бизнеса до момента са разплатени над 1 млрд. лв.