Хората се събраха на религиозни празници и случаите на COVID-19 скочиха. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. 

„В някои региони на нашата страна не бяха спазени правилата, хора се събираха за религиозни празници по много хора. Това беше причината за многото случаи през последните дни на миналата седмица. Те бяха от клъстерите в Северна България – област Шумен и в Южна България – Смолян“, уточни проф. Кантарджиев. 

Той допълни че, по данни на Световната здравна организация, хората без симптоми по-трудно заразяват околните „Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни“, допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места. 

Проф. Кантарджиев отново припомни за трите Д-та, които са най-ефикасни срещу заразата – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Той обясни, че в края на април е бил пикът на заболяването от коронавирус в страната, а това сега е просто вълна. 

Според него 1% от населението в страната е имало контакт с COVID-19, а при медицинския персонал - 2,3% са се срещали със заразата. Той коментира, че изследванията в частния сектор са показали 3% на положителни тестове.

Той допълни, че в момента 10 болни заразяват средно 12 души, т.е. коефициентът е 1,2, докато преди два месеца коефициентът е бил 0,8.          

Експертът коментира и случаите от вчера – 24 от 1 409 теста. „Най-много са случаите от село Шивач, Шуменско. Не може от клъстерно разпространението да премине в масово, докато РЗИ и МЗ следят за ситуацията“, допълни той и уточни, че в София няма масово разпространени. 

„Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно – предприятието няма да затвори. В София няма масово разпространение в момента“, каза проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев разясни как се получават т.н. „фалшиво отрицателни PCR тестове“. По думите му подобен резултат се показва, когато човек има вируса в организма си, но или материалът не е взет правилно, или вирусът е бил в малко количество.

„Промениха се хигиенните мерки. От началото на миналия век хората се отучват да храчат по трамваите и пода, престават да живеят много хора в една стая и престават, в Европа поне, да живеят бебета, с родители и баби. Някои хора сега се научиха да си мият ръцете“, коментира проф. Кантаджиев.

Морбили в България вече няма, съобщи още експертът по заразни болести. Той уточни, че над 20 дни няма случаи на шарката. „Ликвидирахме една инфекция, която беше много опасна за децата, които не са ваксинирани. Морбилито година и четири месеца мъчи нашите деца“, допълни той.

Защо Националният оперативен щаб отказа предложението за дискусия относно коронавируса с доц. Атанас Мангъров и др. здравни експерти - вижте във видеото! 

  • Д-р Трифон Вълков: Ивермектин не е показал съществени ефекти върху COVID инфекцията
  • Разхлабват част от мерките: Кога ще отворят моловете, фитнесите и залите за танци? (ОБЗОР)
  • Бизнесът одобрява постепенното отпадане на ограничения
  • Скок с 20% на заразените с коронавирус в Сливен за седмица
  • В училищата започва тестване за COVID-19
  • От 2221 тествани учители в Пловдив - само четирима са с COVID-19
  • Учителите в Бургас искат да се тестват и учениците
  • Молове, фитнеси и зали за танци могат да отварят в началото на февруари
  • Кирилов: Масовата ваксинация у нас зависи от разрешението за употреба и доставките
  • „Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.