Приемането на дезинфектанта хлорен диоксид може да има дългосрочни вреди върху човешкото здраве.

За това предупреди в "Тази сутрин" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. Реакцията е след разкритията на bTV за движение сред хиляди българи, които консумират дезинфектант срещу COVID-19.

На срещи, по време на които се изгражда връзка като в братство, се отрича традиционната медицина и се проповядва наличието на универсално средство за лечение на всички болести.       

„Никой не знае какво е химичното съдържание на този продукт, но ако приемем, че е хлорен диоксид, трябва да сме внимателни с химическата номенклатура“, коментира проф. Георги Момеков.

Той уточни, че хлорният диоксид не е идентичен с белината, която използваме вкъщи, но крайният резултат е един и същ – белината съдържа разтвори на натриев хипохлорид, хлорният диоксид е съединение на хлора в четвърта степен на окисление на воден разтвор.

"Едновременно се окислява и редуцира и дава смес от хлорид и хлорад. Същите неща се получават и когато използваме белина във воден разтвор“, обясни още проф. Момеков.

По думите му обаче при дезинфектанта концентрацията, която се изисква, за да убива патогени, е несъвместима с човешкото тяло.

„Когато човек пие хлорирана вода, в тялото му хлорно съдържащите се съединения попадат под формата на хлорид и хлорад. Никой досега не е използвал през устата подобни съединения при човека в такива дози. Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти“, коментира той в отговор на въпрос какви ще са последиците.  

Според него може да се стигне до нарушена функция на щитовидната жлеза, да се развие исхемична болест, недостатъчно доставяне на кислород до тъкани и органи.

„Едно е да поддържаме теорията, че фармацевтичните компании печелят пари и Земята е плоска, и съвсем друго е, когато се стига до екстремни поведения“, коментира и психологът проф. Маргарита Бакрачева.

„При нефилтрирането на информация, когато човек направи избор, той вече го поддържа. Когато не е проявено критично мислене, още повече се търси едностранно информация само в подкрепа на твърдението и е трудно да оборим някой, който вече е заел тази позиция“, обясни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!