Стотици сигнали от лечебни заведения в САЩ за американци, които пият белина като средство за лечение срещу коронавируса. Това се случва след непремерено изказване на президента Доналд Тръмп по време на брифинг, свързан с мерките срещу COVID-19.

„Да предположим, че облъчим тялото с огромно количество ултравиолетова или друга силна светлина. Мисля, че това не е тествано, но може да се пробва. Също така дезинфектантът – нали той убива вируса за една минута. Значи може би можем да го вкараме в организма – например с инжекция. Звучи ми интересно“, каза преди дни Тръмп.

„Самият Тръмп става жертва на дезинформационна кампания, която върви от може би една година. Това е кампания на движение, което някои оприличават на секта. Хора, които проповядват това, че ако хората пият хлорен диоксид, на базата на който е белината, могат да се излекуват от всички болести. Човекът, който стои зад това нещо, се казва Джим Хъмбъл“, разказа журналистът Стоян Георгиев.

У нас човекът, който продава тези „лекарства“, живее в Бургас. Светослав Стаматов забърква чудни разтвори в дома си и ги продава. Клиентите му са хора, които търсят лечение на рак, аутизъм, хепатит, кожни заболявания, ставни проблеми, болни бъбреци, черен дроб.

В някои щати се опитват да започнат да убеждават хората, че не трябва да се лекуват превантивно срещу коронавируса с химическото съединение.

А ето и официалното становище на българските здравни власти: