Енергията ще продължава да поскъпва, бизнесът да се адаптира, коментира икономистът от БАН проф. Гарабед Минасян в „Тази сутрин“ по повод предлаганите от правителството антикризисни мерки.

"Аз също като български гражданин не искам да плащам данъци, но се налага", пошегува се икономистът.

По думите му е странно, че бизнесът не е предприел някакви стъпки, за да бъде по-независим енергийно, а разчита само на подкрепа от държавата.

Управителката на Международния валутен фонд вчера достатъчно добре се аргументира, че тази година за България инфлацията ще бъде някъде от порядъка на около 13 до 15%, вероятно не повече, защото регулирането на инфлацията не е дело на нашето собствено правителството, а регулирането на тази инфлация е свързано с регулирането на инфлацията в Еврозоната, а институцията, която се занимава с регулиране на инфлацията в Еврозоната е Европейската централна банка и там не стоят случайни хора, там не стоят генерали, които са пенсионирани“, каза Минасян.

Предложените от правителството мерки нямат разчети и не се знае доколко повишението на ДДС върху виното и цигарите ще покрие направените разходите, каза икономистът, който предвижда растеж на дефицита.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!