Мерките са на база общите ни виждания, че когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са с най-голям риск от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца, както и се фокусираме специално върху горивата и електроенергията.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков.

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

„Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лв., за една година повишението е със 167 лв. или 56%. Когато ни питат къде са парите от кражбите, ето тук са, парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта“, заяви Петков.

"Искам много ясно да заявя за всички икономисти, които казват, че тези мерки може би ще увеличат инфлацията. Тази инфлация не е българска, тя е световна. Както знаем и в ЕС, и в САЩ, това е основният икономически проблем и той е на базата на цените на горивата, които са вносни. Когато инфлацията е пренесена отвън, мерките трябва да са следните: там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители, където можем да намалим държавното оскъпяване на част от енергийните източници, там държавата трябва да помогне, защото това влияе на цялостната инфлация в икономиката да бъде по-ниска", обясни още премиерът.

Петков допълни, че инфлацията е най-вече в храните и горивата и за хората, които имат най-големи трудности да плащат сметките си, правителството се фокусира с  безпрецедентен пакет за подкрепа.

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес – разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!