„В последните три седмици рязко намаляха сигналите и случаите за липса и недостиг на лекарства. Инсулин за българските граждани за два месеца напред има“, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в предаването „Тази сутрин“.

„Ако две седмици ние нямаме сигнали за липсващи инсулини и антидиабетни лекарства заповедта за спиране на износа на инсулин ще бъде отменена. До 31 декември 2023 г. е срокът за тази заповед“, категоричен е Гетов.

„Предложили сме различни варианти за успокояване на страстите около електронната рецепта. Въвеждането ѝ имаше някои позитиви около контрола на предписването, рязко намаляват сигналите за липси и недостиг на лекарства. Не можем да кажем, че този проект е неуспешен“, добави той.

Гетов обясни, че за да функционира едно електронно приложение трябва да има поне две възможности за идентификация. „В електронната рецепта е ЕГН на пациента и дата на предписване. Някои от страните искаха да се махне датата, но двуфазовото идентифициране по Закона за електронното управление и за сигурността на данните изисква да имаме поне два компонента“, каза той.

Според него 100% удовлетворение на всички интереси не може да бъде постигнато.

„МЗ не може да тества електронната рецепта. Това се казва теренно тестване на системата“, категоричен е Гетов.

Повече гледайте във видеото.