Здравното министерство предложи на лекарите паралелно със задължителната електронна рецепта, да могат да предписват лекарствата и на обикновена хартиена бланка.

Това се прави след като от БЛС сигнализираха за проблемите около издаването на е-рецептите. Според експертите промяната щеше да позволи на медиците да описват в каква дозировка трябва да се приема медикамента от пациента.

От министерството на проф. Хинков обаче уточняват, че белите хартиени рецепти са допълнение към задължителната електронна рецепта и не могат да бъдат издавани самостоятелно.

Лекарския съюз отхвърлил предложението на Министерство на здравеопазването (МЗ). Така - режимът за лекарствата за диабет и антибиотиците остава както досега, т.е. те ще се изписват единствено и само по електронен път.

„В рамките на вчерашната среща и до този момент в БЛС не са постъпвали предложения от страна на Министерство на здравеопазването за гратисен период, през който да важат както електронните, така и хартиените рецепти. Предложението, което БЛС категорично отказа в рамките на срещата във вторник (7 ноември) в здравно министерство е лекарите в България паралелно с всяка електронна рецепта, да издават и обикновена хартиена рецепта с пояснения за фармацевта“, се казва в писменото становище на БЛС, изпратено до медиите.