„Т.нар. нови партии не се опитват да отговорят на очакванията на своите избиратели да съставят правителството", коментира в „Тази сутрин“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Старите влизаха в понятието демократично. Имаха навици, в демокрацията се отварят врати, а да се хвърлят мостове. ДПС и БСП се опитваха да има възможност за разговори. Другите не излязоха от говоренето срещу ГЕРБ“, добави тя.

Христова обясни, че Изборният кодек е доказателство за наличието „на анархия в парламента“, защото е прието, без да има широко обсъждане с експерти и много бързо.

Според социолога Юрий Асланов няма никаква анархия в парламента, а след предсрочните избори ще има вероятно обединение около партиите, които са анти-ГЕРБ.

„Доминира анти-ГЕРБ нагласата в обществото, те не знаят кой искат да ги управлява, но не желаят ГЕРБ. Настроенията ескалираха миналото лято и си остават. Хората не са наясно и кой искат, пръсна се в много посоки и ГЕРБ оцеля формално като политическа сила, но нежелана от общество. Едва ли тази нагласа ще изчезне два месеца по-късно“, смята Асланов.