„Проф. Анастас Герджиков олицетворява нещо, което в българското общество не сме срещали – той е човек на консенсуса, на позицията, на мисията. Най-високата социална мисия е образованието, били сме в един екип“.

Това каза в „Тази сутрин“ проф. Владимир Атанасов, който е в инициативния комитет за издигане на ректора на Софийския университет за кандидат-президент.

Проф. Атанасов беше министър на образованието в правителството на НДСВ 2001-2003 г., а проф. Герджиков му беше заместник.

Относно спекулациите, че настоящият ректор на СУ е бил зам.-министър от квотата на ДПС, които бяха коалиционен партньор на НДСВ, бившият министър обяви, че е бил лично негов избор и той го е предложил на Симеон Сакскобургготски.

„Това е една кандидатура на надеждата и ентусиазма. 30 години по-късно ние трябва да влезем в една друга фаза на обществена комуникация – да общуваме спокойно, да общуваме мъдро и да избягваме конфронтацията“, обяви проф. Атанасов.

Той не изключва и ДПС да подкрепи кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Така те няма да изгубят своя политически облик, а ще работят за истинското обединение на нацията, смята проф. Атанасов.

Гледайте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!