Номинираха официално проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева в битката за „Дондуков“ 2. Инициативен комитет застана зад тях и издигна кандидатурите им за президент и вицепрезидент.

Да върне нормалността в политиката и да помогне за обединението на всички българи – това е целта на кандидатпрезидентската двойка. Герджиков обяви, че не е партиен кандидат, но разказа за срещата си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившата управляваща партия вече заяви подкрепата си.

Проф. Герджиков и полковник Митева за първи път се появяват заедно. Председател на Инициативния комитет е Радомир Чолаков,
По думите му проф. Анастас Герджиков и Невена Митева идват с мир. 

„Ние искаме, наистина обединени, да дадем чрез тях мира, спокойствието и сигурността, от  което България има толкова силна нужда“, допълни той.

Герджиков от своя страна обяви, че готов да поеме отговорността и да плати цената за обединението. „Аз не съм партиен кандидат, не съм партиен член, няма как да бъда привърженик на една определена партия“, допълни кандидатът за президент. 

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев разказа, че когато е разбрал за намеренията на проф. Герджиков, го е поканил на среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Обща позната му споделила, че ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ обмисля да свали тогата и да се качи на политическата сцена.

„Аз отговорих, че това не е лоша идея, но аз искам да общувам с всички партии, а не с една и затова предложихме да издигнем Инициативен комитет“, обясни Герджиков.

По думите на Герджиков срещата с Борисов е преминала много добре: „Първото, което той ми каза, че ако се разберем за подкрепа на нашата независима кандидатура, те нямат никакви изисквания“. 

В Инициативния комитет влизат имена като Валя Балканска, Теодосий Спасов, Стефан Цанев, както и Богдана Карадочена, Михаил Белчев и Тони Димитрова. Включително и трима кметове, многократно избирани с листата на ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза: „В момента страната ни има нужда от обединение и спокойствие, и всяка партийна кандидатура би била против това“.

Подкрепи го и политологът Румяна Коларова: „И със сърце, и с мисъл подкрепям двамата кандидати“.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Герджиков представи кандидата за вицепрезидент като жена с кауза, а не като военнослужещ с висок чин.

„Уверявам ви, че добротворчеството ще продължава да бъде първостепенна кауза за мен. Вие всички ме накарахте да повярвам, че можем да дадем истински смисъл на думите „наистина обединени“, заяви полк. Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент.

Снимка: btvnovinite.bg

Полковник Невяна Митева призна, че е работила с Румен Радев във Военновъздушните сили, но отказа да коментира кандидатурата му за втори президентски мандат.
 
Кандидат-президентската двойка обеща, че ще води позитивна кампания, без компромати. Проф. Герджиков обяви, че първо ще потърси подкрепа от десните и дясно-центристките партии.