Отново има сериозен скок в броя на заразените с коронавирус у нас. 325 са установените нови случаи през изминалото денонощие. Голям е обаче и броят на направените тестове през изминалото денонощие - 5365. Значителен ръст има и в броя на излекуваните пациенти, които са 316 и са само с 9 по-малко от установените нови случаи.

„Броят на положителните проби за последното денонощие е 6% спрямо направените тестове. Това, което е неприятно, е фактът, че броят на излекуваните е по-малък от този на новозаразените и това е една тенденция, която продължава от дълго време, а и броят на активните случаи е много висок, отбеляза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов" проф. Асен Балтов в „Тази сутрин“.

Според него, ако тази тенденция се запази, неминуемо ще се стигне до натоварване на здравната система. 15% от активните случаи имат усложнения и се приемат в болница. В момента целият капацитет на „Пирогов“ за пациенти с коронавирусна инфекция е зает. Само за последното денонощие са приети 14 пациенти със средно тежка  и тежка форма на заболяването.

Снимка: btvnovinite.bg

Друга тревожна тенденция е, че се променя профилът на заболелите. Заразяват се все повече млади хора и не малко от тях прекарват заболяването тежко, въпреки че нямат хронични болести, заяви Балтов.

„Ако вземете статистиката, ще видите, че между 20 и 50 години са над 5 000 човека с коронавирусна инфекция, тоест повече от половината“, каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов".

Това отново доказва, че си имаме работа с „неприятен и непослушен вирус“, което показва и фактът, че много от прогнозите за неговото затихване със затоплянето на времето и други подобни не се изпълниха, заяви проф. Балтов, който смята, че за следващите 4 дни броят на заразените в световен мащаб ще скочи с 1 милион, а това ще се отрази неминуемо и в България.

Трябва да спазваме мерките и да носим маски на закрито, препоръча лекарят и от беляза, че дори американският президент Доналд Тръмп е променил мнението си за маските, макар че първоначално е бил против тях.

65 медици в „Пирогов“ са преболедували коронавирусна инфекция, мнозина вече са се върнали на работа. В момента имаме вече натрупан опит как да избягваме заразяване и сме успели да изградим „защитна стена“, каза Балтов.

Само 10% от пациентите, които са на апаратна вентилация успяват да се възстановят, при тях е най-голям процентът на смъртни случаи, каза директорът на "Пирогов".

Вижте повече във видеото!

  • Кунчев: Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания
  • 40 починали от COVID-19 за последните 24 ч.
  • Третата доза ваксина срещу COVID-19: В пунктовете не я поставят, чакат заповед на МЗ
  • Стоичков за COVID вълната у нас: На това дередже сме, защото не се ваксинираме
  • Отново висок брой новозаразени и починали от COVID-19
  • Навсякъде ли у нас е в ход поставянето на трета COVID доза?
  • Вижте къде ще има изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни
  • 6% от починалите от COVID-19 за последните 24 ч. са ваксинирани
  • Алибегов: Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани
  • Д-р Георги Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват