Изводът от мащабно проучване в Израел е, че четвърта доза на ваксината срещу коронавирус вдига имунитета, но след само 4 седмици антителата отново спадат. Това посочи в студиото на „Тази сутрин“ вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ така подобна допълнителна доза след бустера е подходяща за най-възрастните пациенти, като тя сложи долна граница от 65 години.

„Лично моето мнение е, че следва да има една нова ваксина, съобразена с „Омикрон“, допълни проф. Аргирова, като посочи, че сегашните препарати имат 60-70% ефективност срещу този вариант. „Не бива да мислим, че пандемията е свършила – в Китай и в някои страни в Европа има повишаване на броя на заразените“, отбеляза експертът.

Именно заради това остава вероятността от връщане на някои от отменените мерки – особено заради ниския ваксинационен обхват. „Някъде около 1-10 май може да имаме вълна, която няма да е токова силна, колкото тази около Нова година“, коментира проф. Аргирова.

Тя призова да се запазят безплатните PCR тестове от личните лекари. „Предстои в България да влязат 2 или 3 съвършено нови лекарства против коронавирус с профилактично действие – до 72 часа се вземат и прекъсват инфекцията. За да назначи общопрактикуващият лекар лекарството, той трябва да е абсолютно наясно с диагнозата“, коментира проф. Аргирова.

Тя е призовала премиера да преосмисли премахването на тестовете: „Той каза, че разбира много добре защо е това и ще направи всичко възможно това да стане“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!