Официално край на извънредната епидемична обстановка от 1 април.

Маските остават препоръчителни, а не задължителни в магазини, обществени сгради, училищата и градския транспорт. Същото важи и за дистанцията и дезинфекцията.

Заведенията работят без ограничения в капацитета си.

Отпадат ограниченията в университетите, забраната за свиждания в болници и социални домове, както и изискването за работа от дистанция.  

COVID зоните спират работа. Отпадат и цветовите зони за влизане в страната. Остава обаче изискването за представяне на европейски цифров сертификат на граничните пунктове.

Макар вече да не са задължителни, мерки като носене на маски и дистанция се спазваха от мнозина в мола, в болницата, а някои си останаха с маските дори на открито.

„От Израел сме. Кацнахме на летището и ни казаха, че не сме длъжни да носим маски, но аз искам да се защитя, така че на публични места съм с маската си“, обяснява Одет Асиф.

„Нося я навсякъде, тук е открито, затова не я нося, рано е да се премахват“, казва и Тошко Тенев.

„Гледам да съм на разстояние и да спазвам дистанция, но влизайки вътре в магазина я слагам. Не вярвам пандемията да е минала толкова скоро“, посочва и Татяна Иванова.

Въпреки че от днес маските са препоръчителни, близо половината от пътниците в градския транспорт са с тях.

Други приеха с радост облекчаването на ограниченията.

„От кога го очакваме този момент, крайно време е, за мен достатъчно беше. Каквото било, било“, отбелязва Иван Вълев.

В една от общинските болници в столицата, макар вече да имат само 10 COVID легла, те са заети. От болницата са в готовност във всеки един момент да открият нови.