Край на извънредната епидемична обстановка в страната. Някои противоепидемични мерки обаче остават пожелателни.

Извънредната епидемична обстановка беше въведена в България през май 2020 г. с решение на Министерския съвет. Обявяването й беше свързано с епидемичното разпространение на COVID-19 и съществуващата непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

От 1 април се отменя изискването за задължително носене на защитна маска за лице в закритите обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, включително и във висшите училища, забраната за свиждания в болниците и в заведенията за социални услуги.

Преустановява се работата и финансирането на COVID зоните, които бяха открити в близост до медицински центрове.

Носенето на защитни маски остава пожелателно за местата, на които се струпват много хора. Дезинфекцията, редовното проветряване и спазването на физическа дистанция също са препоръчителни.

Отпада и разделянето по цветови зони на държавите, съгласно което досега се определяше редът за влизане в България. От днес до 15 май 2022 г. ще се изисква за всички лица, независимо от държавата, от която пристигат в България, да представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не представят поне един от тези документи, ще се допускат на територията на страната и ще се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в България. Ако резултатът от теста е отрицателен, карантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!