Разрив, война и скъсване на всякакъв възможен диалог – така политическият анализатор проф. Антоанета Христова определи напрежението по оста "президент – правителство". В официално обръщение към народа вчера президентът Румен Радев отправи остри критики към управлението на страната, което по думите му води до разпад на държавността и обяви, че сваля доверието си от кабинета.

"Това означава, че институциите вече не могат да работят. Така е направена Конституцията ни и организацията на държавата, че между отделните върхове на институциите би трябвало да съществува допирателна. В момента, в който тя се скъса, получаваме сериозна болест на системата. Вчера беше реализиран удар по тази система", отбеляза още Антоанета Христова.

Много неща се случиха около президента в последните дни, много скандали и събития, които вероятно създават напрежение в него и той реагира атакуващо- защитно, коментира още тя.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева хипотезите може да са най-различни. По думите й подобно послание на президента означава точка на говоренето и започване на действия.

Три години по-скоро липсваше взаимодействие между институциите на президента и премиера, въпросът е коя градация е накарала президентът да стигне до тук, отбеляза Буруджиева.

Според Антоанета Христова няма изненада, че между президента и премиера има лош диалог и трудно стиковане.