Продължава контролираното изпускане на яз. „Студена“ край Перник заради силните снеговалежи и обилните дъждове през почивните дни. 

В момента язовирът е 23,2 млн. куб метра при капацитет 25,2 млн. кубика. Към момента се изпускат между 2000 и максимум до 4000 л/сек. Целта е обемът да стигне 21 млн. кубични метра в следващия месец, за да се освободи обем при по-обилно снеготопене. 

Властите са категорични, че нещата са под контрол и няма опасност за населението в момента. 

Директорът на ВиК-Перник Борислав Иванов обясни, че решението за изпускане на водоема е дошло сред среща с екоминистъра Емил Димитров.

„За година, дори да не падне никакъв дъжд и да не влязат никакви водни обеми в язовира, са необходими 18 млн. кубични метра, а ние имаме 23, така че сме спокойни“, допълни той. 

Областният управител на Перник Емил Костадинов заяви, че притокът към водоема през последните дни е около 7000 л/сек.

„Държим постоянен контакт с колегите от Кюстендил и Благоевград. Колегата от Кюстендил каза, че при тях притокът се е увеличил и заради това в 22 ч. снощи намалихме изпускането на язовира до 2000 л/сек.“, обясни Костадинов. 

По думите му денонощно работи онлайн система, която следи притока и разхода на вода в яз. „Студена“. 

Само преди половин година Перник беше изправен пред водна криза заради критично намаления обем на водата в язовира. Миньорският град доскоро беше на воден режим и се наложи вода да бъде отклонявана от София през новоизграден водопровод, минаващ през Мало Бучино.

Въпреки че съоръжението струваше милиони, то влезе в употреба само за няколко месеца. Костадинов беше категоричен обаче, че без софийската вода, проблемът е нямало да се реши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!