Добра новина от Перник – в язовир „Студена“ вече има пет пъти повече от вода от мъртвия обем, до който беше паднал преди няколко месеца. От пернишкото ВиК опровергаха съобщенията, че понеже бучинският водопровод е с високо налягане затова в града постоянно аварират тръби.

„По принцип, когато има високо налягане се очаква да се спукат тръбите, но това не се е случило в нашата ситуация. Налягането по новия водопровод е точно същото, какво е било работното налягане преди това на водопроводната мрежа. Авариите, които се случиха вчера са около пет броя, точно толкова, колкото се случват всеки ден и които ние отстраняваме ежедневно“, обясни директорът на дружеството инж. Борислав Иванов.

От миналата седмица е започнала подмяната на старите тръби в най-критичните участъци.

Снимка: bTV

В „Студена“ в момента има почти десет милиона кубика вода, което е пет пъти повече от онзи момент, когато имаше два милиона и язовирът едва ли не щеше да пресъхне. Как е разпределено ползването на водата от бучинския водопровод и водоползването от "Студена"? „Все още правим различни варианти, така че да оптимизираме мрежата, разбира се целта ни е да ползваме колкото може по-малко количество от язовира и съответно по-голямо от водата от София, така че да успеем да го напълним максимално бързо“, отговори инж. Иванов.

Тъй като водата по бучинския водопровод минава и през софийските тръби, кой я плаща и на каква цена? Пернишкото ВиК ще плаща на „Софийска вода“, като след около месец се очаква КЕВР да определи цената.