21 572 400 куб.м вода има в захранващия Перник язовир „Студена“, което е близо до неговия максимум. Това съобщи на днешното задание на Общинския съвет управителят на местното ВиК Борислав Иванов, цитиран от БТА.

Миналата година по това време нивото на водоема беше на критичните нива, което доведе до безпрецедентна криза и месеци, в които миньорският град беше на режим. Стигна се до аварийно водоснабдяване през София, а заради цялата ситуация „избухнала“ буквално веднага след местния вот, с обвинение се сдоби междувременно отстраненият екоминистър Нено Димов.

Към момента МОСВ разрешава 1,7 млн. кубични метра разход на месец, а през октомври са източени с 400 000 кубика по-малко, посочи Иванов. По думите му в последните месеци разходът на вода от язовира е намалял с около 100 л/сек и в момента е 548 л/сек. Това се дължи основно на подменени водопроводи и извършени аварийни ремонти.

Към ТЕЦ "Република" и "Стомана Индъстри" се подават по 30 л/сек.

Прогнозата на ВиК-Перник е месечната консумация за питейно-битови нужди от язовира да бъде по 1 600 000 куб. м или 19 200 000 куб.м. за година.

Борислав Иванов съобщи, че МОСВ е обявило обществена поръчка за проекта за водния цикъл на Перник. Очаква се до края на годината да бъде избран изпълнител, а през 2021 г. да започне същинската реализация на проекта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!