Извършва се контролирано изпускане на язовир „Студена” заради обилните снеговалежи. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.

„В момента язовирът е 23 200 000 куб метра при капацитет 25,5 млн. кубика. Няма опасност за населението в момента и няма и да има“, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от "Фокус".

Към момента се изпускат между 3 000 и максимум до 4 000 л/сек. Нещата са под контрол.

"Ние сме се уточнили с управителя на ВиК предвид това, че язовирът още в началото на зимата е пълен да го държим в нива между 21 и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода - затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията.

„В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове - и притокът е силен“, отбеляза Костадинов. Той поясни, че има електронна система, с която в реално време и по всяко време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК Борислав Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!