Tемата на 200-годишната приказка на Т. Хофман „Непознатото дете” е дали възрастните могат да се докоснат до детството.

На 7 и 8 декември в София предстои премиера на едноименен спектакъл на сцената на Столичния  куклен театър. Подробности за представлението разкри в ефира на „Тази сутрин” носителката на „Аскер” Диана Добрева, която е режисьор на постановката.

Тя добави, че това е първата ѝ постановка за деца и я възприема като подарък, защото това е възможност да изрази свободно себе си.

„Много е важно да възпитаваме публиката и да правим представления за деца, особено преди Коледа. Тази приказка е притча за стремежа на човек към изгубения рай – детството”, посочи Добрева.

Режисьорката сподели, че всички нейни близки са били изненадани от идеята ѝ да направи представление за деца. Тя добави, че е подходила с голяма отговорност към работата си, защото психиката на детето е крехка и трябва да се внимава как му се поднася информация.

Добрева заяви, че героите и образите в приказката са колкото метафорични и символични, толкова и на места болезнено реални.

По думите ѝ самото „непознато дете” е една алегория на недостижимото съвършенство, но и обещание за възможност да се докоснем отново към непорочността на детството, стига поне от време на време да се отделим от материалното и да разпознаем духовното.