Световна сензация на българска сцена. На 23 октомври в зала 1 на НДК идва балетът на Борис Ейфман с постановката "Евгений Онегин".

В нея големият хореограф пренася героите на Пушкин в наши дни в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

Спектакълът събира всички компоненти на сценичните изкуства – музика, авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия.

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите каква е руската душа, запазила ли е идентичността и привлекателността си, как биха могли героите от романа да променят съдбата си днес”, споделя Ейфман.

Повече от 45 години трупата на Борис Ейфман показва своите съвременни танцови спектакли, вдъхновени от руската литературна класика, по целия свят.

Снимка: btvnovinite.bg

"Наричат ме хореографа, дълбоко свързан с литературата. Това е самата истина. Голяма част от балетните ми постановки са базирани върху литературни сюжети, но самото движение се ражда не от словото, а от музиката", казва Ейфман.

"Фактът, че нашата трупа идва в България сега за мен е огромна радост. Гастролираме по целия свят. Всяка година сме в Ню Йорк, Париж, Пекин и т.н. Обаче си спомням катедралата в София и театъра. Спомням си как седях на една пейка и мечтаех. Имам много носталгични моменти от последното ми идване в София преди много години, които запазих в душата си. Особено се надявам, че този спектакъл, който има огромна популярност по света, ще бъде също така приет и разбран от зрителите в София. В България балетът и танцът са свързани с историята. Затова съм сигурен, че има много хора, които обичат класическото, съвременното и театралното изкуство", казва още Борис Ейфман.

Повече по темата гледайте в специалното издание на „Непознатите” в събота, 19 октомври.