„Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането“.

Това каза в "Тази сутрин" председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов.

„Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложени мораториум върху цената на тока“, категоричен е Христов.

Той обясни и какво представлява електроенергийната система в България.

"Производители, потребители, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е прието, че губим 7,5% от купения ток, в момента го купуваме между 500 и 600 лв. на мегаватчас, а ни го плащат 130 лв. Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, обикновено на 1 юли, вдига леко цените и ние компенсираме загубите от миналата година“, поясни Христов.

„В ситуация на голям скок на цените, както е сега, законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв., от които 70 млн. лв. са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите. Ние плащаме около 1,5 млн. повече, отколкото получаваме“, допълни Христов.

„Сега идва този мораториум и ни казват, че ще трупаме още загуби. Използвали сме всичките си резерви, за да покрием тези загуби. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби?“, попита председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ, допълвайки, че дружеството ще е принудено да бави разплащанията към своите подизпълнители.

Заради липсата на ликвидност ЧЕЗ пък ще почне да изисква в по-къс срок плащанията от бизнеса, което пък ще го затрудни, коментира Христов.

По думите му увеличението на цената трябва да е 25%, но „регулаторът казва съвсем правилно, че с 11% поскъпване ще се справим със загубите“. Според него така може след мораториума да трябва увеличение на цената на тока с 30%.

На срещата с министъра на енергетиката са обсъждани четири варианта за компенсиране на енергоразпределителните дружества.

„Фондът за енергийна сигурност може да предостави парите. Енергетиката печели огромни средства. АЕЦ има 1 млрд. печалба“, каза Христов.

Според него това няма да бъде непозволена държавна помощ по правилата на ЕС, тъй като ще бъдат компенсирани всички ЕРП-та. Основният проблемът е във времето и това трябва да стане следващата седмица, каза председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ.

„Срещали сме се някъде някога с Кирил Петков. Няма значение дали се познаваме, ще се запознаем. Важното е да можем да работим заедно“, коментира Христов.

Той е оптимист и за разбирателство с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, тъй като „тя идва от бизнеса“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!