Енергийни експерти предупреждават, че замразяването на цените може да нанесе непоправими щети на енергийния сектор. 

Евентуални фалити на дружествата, които доставят ток или парно в домовете ни, би означавало и проблем за цялата електроенергийна система. Ако „Топлофикация София“ не си плаща всеки месец на „Булгаргаз“, то газовата компания може да не успява да купи синьо гориво от Русия и Азербайджан.

До момента вече няколко пъти „Булгаргаз“ алармира, че Столичното парно не плаща на време.

„Токът ми да е на същите цени, но да не идва? – да може и е логично. Представете си едно дружество, което му трябват „Х“ пари и ще получава „Х“ минус 20% - какво ще ви доставя? Това не значи спиране - значи лошо качество, същото е и с „Топлофикация“. Ще получавате топла вода, но тя ще бъде топла водичка, няма да може да се изкъпете“, коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Снимка: btvnovinite.bg

От Комисията за енергийно регулиране отказаха да коментират решението на депутатите. Те нямат друг ход освен да го изпълнят. Увеличението през юли трябваше да важи 1 година – до юли 2022. През лятото токът поскъпна средно с 4%, а парното средно с 16 на сто.

Сега плановете са за нов скок на тока с малко над 4 на сто и на парното с 13. Тези сметки обаче отиват във фризера до март. Тежките последици за системата ще се усетят през март, казват експертите и добавят - дано да не е по-рано, докато температурите са минусови.

„За мен това е меко казано безумие, защото няма да доведе до нищо. Има един въпрос – кой ще плати сметката? Необходимо е енергийно подпомагане на хората, които наистина имат нужда, защото не може някой, който има къща на 3 етажа с басейн и човекът, който се е заврял в една стаичка – и за единия и за другия да има мораториум, който да важи", посочи енергийният експерт Васко Начев.

Единственият вариант е ЕРП-тата да получават безплатен ток от АЕЦ "Козлодуй" или "Марица", което пък ще прехвърли проблема по веригата към държавните дружества.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес представители на енергийните дружества се срещнаха с новия енергиен министър. Не коментираха какво са обсъждали, но от Електроенергийния системен оператор заявиха, че се надяват да се намери решение на проблема.

Очаква се решението на властите. Екипът ни постави въпроса доколко предприетите стъпки биха били приети от Европейската комисия и дали Брюксел трябва да ги одобри. Засега нямаме отговор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!