В парламента депутатите спореха дали да се отмени изцяло мораториумът върху цените на тока, парното и водата, който беше приет вчера, или да се „ремонтира“ текста на решението.

Така, приетият в сряда мораториум върху цените ще важи от 16 декември до 31 март. Цените се замразяват на нивата към днешна дата, а не както беше прието вчера - на стойностите от 1 януари.

Как протекоха дебатите в Народното събрание?

Първа точка в дневния ред на депутатите стана "ремонтът" на мораториума. 

„Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г.“, обяви от трибуната Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Снимка: Ладислав Цветков

ГЕРБ възразиха, че така замразяването ще е на по-високи цени. Страстите се разгорещиха и отново се стигна до взаимни обвинения.

„Кой ще носи отговорност? Тук колективната отговорност е на временната комисия, която утре няма да я има. Виждам, че сте тръгнали след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Учудвам се на вашата наглост. Вие доведохте до фалит държавата. Вчера кой предложи този мораториум? БСП ли го предложи, или вашият председател на парламентарната група“, попита Георги Свиленски от БСП.

„Г-н Биков, обръщам се първо към Вас. Вие може да бъдете още по-лицемерен. Напомням Ви, че правителството е само на два дни. Не знам какво искате от министъра на енергетиката за два дни, защото вие най-вероятно, когато сте влезли в това Народно събрание, на втория ден не сте знаели къде е вратата“, каза от своя страна Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

В залата се чуха и лични нападки.

„Обществена тайна е, че в тази зала има поне 160 народни представители, които имат бизнес интереси във ВЕИ сектора“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Аз декларирам, че нямам никакъв конфликт на интереси в енергийния бизнес“, отговори Биков.

„Който няма участие във ВЕИ, да стане прав“, призова Манол Генов от БСП.

ДПС от своя страна разкритикува всички, че с мораториума са превърнали ценовата в енергийна криза.

„Поне за шест месеца разклатихте инвестиционния процес в България. Вчера, като се чу думата „мораториум“, държавата я свалихте до бананова република. Мораториум означава, че си се предал. Махнете и по-голям процент от ДДС-то и тогава ще намалите цената и на крайните потребители. Селяните не са длъжни да плащат на софиянците топлото. Вие източвате Фонда за енергийна ефективност с 200 милиона лева“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„От два дни социалистите на власт и вече имаме съветска власт плюс електрификация“, каза Любен Дилов-син от ГЕРБ.

Така мораториумът беше коригиран без гласовете на ГЕРБ и ДПС, които го нарекоха лобистки. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!