КЕВР отхвърли упреците за по-високите цени на парното. Председателят на комисията Иван Иванов заяви, че по абсолютно прозрачен начин са събрани и отразени данните в ценовите решения и докладите, които ги придружават от работните групи.

По-рано омбудсманът се обяви против повишаването на цените, тъй като формирането на новите тарифи за парното било непрозрачно:

„Липсва каквато и да е икономическа, финансова информация за разходите, за приходите на топлофикационните дружества за последните 6 месеца“, каза Диана Ковачева.

В „Лице в лице“ по bTV министърът на икономиката съобщи, че подкрепя мораториума и пое ангажимент 3 месеца да няма увеличение на цените на тока:

"Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Затова на първо място поставяме грижата за хората, каза още тя", отбеляза Корнелия Нинова.

Тя очаква комисията в парламента да излезе с промени, които да тушират напрежението в енергетиката.

Преди да отложи обсъждането на цените на тока за бита днес заради мораторуима, регулаторът предвиждаше ръст от малко над 11 на сто за абонатите на ЧЕЗ и EVN и малко повече - 12 процента, за клиентите на „Енерго про“.

А поскъпването на парното, за което обсъждане имаше, пък предвижда увеличение от близо 30 на сто за абонатите в София. Подобен е ръстът и за Разград.

В различните градове обаче едни нови цени биха имали различна тежест за домакинствата.

В София и Враца, например, предложението на регулатора е за близко увеличение на цените на парното – 30 и 25 на сто, но доходите са със значителна разлика - средната заплата в столицата е с над 650 лева по-висока от тази във Враца.

В столицата домакинството на Йорданка Дакова пресмята, че с увеличението сметката за парно ще стигне 260 лева. При поскъпване и на тока разходите й ще скочат още.

„След това опасенията ми какво ще се случи, когато този мораториум падне – дали цените няма да скочат два пъти повече, за да компенсират времето, в което са били задържани от мораториума“, коментира Йорданка Дакова.

Във Враца Боян Карев, който отоплява тристаен апартамент и го обитава със сина си и жена си, е още по-притеснен. Доходите им са по-ниски от тези в столицата:

„Сметката е 140-150 лева само за парното, и водата е 87 лева – няма да ядем“, каза Боян Карев.

Електроразпределителните дружества излязоха с обща позиция, в която изразяват възмущението си и казват, че социална политика не може да се прави чрез изкуствено замразяване на цените.

Те посочват още, че мрежовите оператори търпят загуби:

„Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство – пренос, разпределение – снабдяване. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!