В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока. Това каза в предаването "Лице в лице" Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Тя допълни, че мораториум ще има, но не трябва да е със задна дата, защото това вече е неправомерно. 

"Ние смятаме, че трябва да има мораториум – не само БСП, но и коалиционните партньори, но не така, както го предложиха ГЕРБ. Те предложиха дата 1 януари 2021 г. Няма как да е със задна дата, би трябвало да е от 16 декември нататък".

Не разбирам истерията, която се развива в парламента, защото това вече е утвърдена европейска практика, каза още Нинова.

„Испания наложиха таван на цените на природния газ ноември 2021 г. за 3 месеца, Румъния – таван на цените на електричество и газ, на 15 септември таван на цените наложиха в Унгария. Това са три европейски държави, които вече са го направили, за да защитят народите си, да предпазят хората от цените”, заяви тя.

Нинова отбеляза, че не споделя думите на Рамадан Аталай от ДПС, че ще фалират всички частни дружества, които пренасят електроенергия. Министърът на икономиката допълни, че поставя на първо място грижата за семействата и домакинствата от 1 януари, тъй като за някои от тях е абсолютно непосилно да поемат още 11% увеличение на цените на тока и енергоносителите, защото това ще доведе до още по-голямо увеличение на всички други цени.

Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Затова на първо място поставяме грижата за хората, каза още тя.

Временна комисия в парламента трябва да даде предложения за решения, обясни Нинова:

„След 3 месеца, след като мине мораториумът, какво трябва да променим в Закона за енергетиката, така че да не пострадат и ерепета, и частни дружества, и индустрията, и икономиката. Какво трябва да се промени в правилниците и наредбите, по които работи КЕВР, защото и там има много какво да се променя, методиката за определяне на цените".

По думите й ГЕРБ са направили саботаж на цялата идея и дискусията се е обезличила.

За какво ще отговаря като министър на икономиката и индустрията?

Министерството на икономиката е огромно с много и в различни посоки на икономическите дейности отговорности, заяви корнелия Нинова.

Тя даде като пример държавната компания, ДКК, в която са държавните дружества; Държавната консолидационна компания; целият военно-промишлен комплекс – производството, търговията и международния контрол на търговията с оръжие; стоки с двойна употреба и прекурсори; Агенцията за малки и средни предприятия, която е гръбнакът на българската икономика; Агенция за потребителите; Комисията за защита на потребителите; Комисията за защита на конкуренцията; външно-икономическата сфера – външната икономика и външната търговия, където са всички световни и търговски организации, Световната търговска организация, над 60 търговски представителства в чужбина; Стокови борси и тържища в цялата страна – пазарите; индустриалните зони на България; Българската агенция по експортно застраховане, която трябва да подпомогне политиката за увеличаване на експорта на български стоки; Лицензионни и регистрационни режими.

„Има и други агенции, второстепенни разпоредители, като Държавната агенция за метрология и технически надзор. Това е агенцията, която стандартизира всички уреди. Да не пропусна моята любима тема, в която горя от години – язовирите, извън големите, които са в енергетиката, всички други язовири са в Министерството на икономиката и индустрията”, каза още министърът на икономиката.

Нинова съобщи, че е възложила цялостен преглед на ситуацията в държавните дружества.

„Днес спрях всички конкурси, които текат в момента за назначаване на нови бордове. Те бяха почти на финала, например за ново ръководство на ВМЗ-Сопот, в „Кинтекс” тече конкурс. Спрях всичко временно, докато не ми се даде пълна картина за състоянието, което поемам като отговорност”. 

Тя каза, че има желанието всяка седмица да дава пресконференция и да изнася публично фактите от седмицата – какво се е случило, какво са свършили и какво не. Прозрачност ще има, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя коментира думите на Станишев, че БСП е нежеланият партньор в тази коалиция:

„Отдавна спрях да следя какво говори Сергей Станишев. Каквото и да направим – при него е защо си с шапка, защо си без шапка. Каквото и да направим, все не е добро”.

„Очевидно е, че без БСП не можеше да се състави правителство на промяната. Изключително сериозно се отнесоха коалиционните партньори към преговорите с нас. В много висока степен залегна в програмата програмата на БСП. За нас това е измерителят – политиките. Дали в това правителство ще можем да си изпълняваме политиките, които сме обещали на хората.

По отношение на идеята за вдигане на максималния осигурителен праг, Корнелия Нинова каза, че са съгласни с нея.

„Тази мярка фигурира в нашите програми. Това не е ново за нас. Ние през годините сме понасяли загуби от тази мярка, включително и при гласуване на избори не са ни подкрепяли, но ние сме я заложили в своята програма не от вчера, може би от 5-6 години”.

Тя съобщи, че част от мерките са ги разположили от юли 2022 г. нататък.

„Ние много искахме да е от 1 януари всичко, но тъй като бюджетът ще го приемем в края на януари, с господин Василев и с колегите от „Продължаваме промяната” се разбрахме, че през юли ще има актуализация на бюджета. Колегите приеха безплатни учебници за децата от 1. до 12. клас. Това е победа на БСП, това е наша политика. Но това ще заложим през юли, тъй като учебната година започва през септември. Безплатните детски градини са от 1 януари 2022 г".

По отношение на пенсиите, Корнелия Нинова заяви, че са имали много сериозни разговори там, защото възрастните хора са едни от най-уязвимите и с най-ниски доходи.

„Направихме възможното от 1 януари да има преизчисляване на пенсиите с нов коефициент - една година да се отчита за 1,35, вместо за 1,2, и да има допълнителна добавка, т.нар. ковидна добавка. Заедно това увеличение на пенсията и ковидната добавка да доведат до това, че от 1 януари пенсионерите да не получават по-малко отколкото до края на тази година”.

От 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на бедност, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя допълни, че не изключва варианта да се кандидатира за председател на БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.