Остра полемика в парламента. Депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока, парното и водата.

Предложението беше направено от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено  от 186 депутати.

Сметките на Комисията за енергийно и водно регулиране показаха, че след Нова година ще е необходимо поскъпване на топлоенергията средно с над 16 на сто за страната. Различните енергийния дружества предупредиха, че ще повишат цените си с различни ставки от януари, но средно токът ще поскъпне с над 11%. 

Народните представители създадоха и две нови комисии. Едната ще реши как да работят депутатите, другата – как да се справим с енергийната криза. Това обаче стана след ожесточени дебати, първият – за новия шеф на комисията по правилника. На мястото на напусналата Лена Бориславова беше предложен Настимир Ананиев. 

Според ГЕРБ той няма необходимия опит, за да я оглави. „Не сте прав. Той има опит. Вие го направихте шеф на транспортна комисия Има и богат партиен опит – бил е в 7-8 партии“, коментира Хамид Хамид от ДПС. 

Настимир Ананиев беше одобрен, а скандалът продължи и за следващата комисия – за енергийната криза.

„Комисия за енергийна криза и справяне с нея. Това е писано на „Гугъл транслейт“ или от някой, който не може да пише правилни изречения. Ще се окаже, че тя не знае какво прави и защо се е събрала“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ отговори: „Изненадан съм, че няма криза, щом пак се иска вдигане на цените на тока. В първия ден на кабинета искат вдигане на тока. Трябва да се установи какво се случва и да запазим българите от енергийната криза“.

Решението беше подкрепено от коалиционните партньори на ПП. „Ситуацията с цената на тока е изключително сериозна. Хубаво е да намерим адекватно решение. Точно затова е създадена тази комисия“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и допусна мораториум върху цените.

ДПС се обяви срещу комисията. „Старо парламентарно клише е, че ако искаш да отложиш решаването на един въпрос - създай комисия. Целта е да се прехвърли отговорност на Народното събрание“, посочи Хасан Адемов.

Несъгласие имаше и от страна на „Възраждане“. „ПП и другите смятат да изпълняват Зелената сделка. Тя води до вдигане на цената на тока“, каза Цончо Ганев. 

Според опозицията така ще има намеса в дейността на независимата КЕВР.
След час дебат комисията беше гласувана.

„Съвсем естествено е в парламента да бъде създадена временна комисия за цената на тока. Всички си даваме сметка, че увеличение за битовите потребители от 1 януари е тежък удар за домакинствата“, това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Другата седмица депутатите ще решават дали да идват на работа със зелен сертификат, поискали са становище по темата от здравното министерство. В кулоарите на парламента се разбра още, че позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!