Депутатите от временната комисия за енергийната криза сложиха срок върху мораториума за повишаването на цените на тока, водата и парното. Това стана след объркване при гласуването в пленарната зала.

Днес темата влиза отново в пленарната зала, а най-вероятно мораториумът ще влезе от днес до края на март. Извънредното заседание на временната комисия скара депутатите от управляващата коалиция и опозиция.

„Във вчерашния ден имаше надпревара на депутатско говорене за нещо, което трябваше така или иначе да се случи. Решението за мораториум със задна дата не беше много разумно, но вероятно като с втория акъл на втория ден ще е по-разумно“, коментира Александър Загоров, конфедерален секретар на „Подкрепа“ и енергиен експерт.

По думите му решенията няма да доведат до сериозни проблеми в енергийната система, защото техническото ѝ състояние е добро и хората, които работят в нея, са изключително подготвени. 

Това, което се случва, е доказателство, че резервите на енергетиката могат да издържат няколко месеца съвсем спокойно, допълни експертът.

Според Антон Иванов, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ) решението на парламента ни конфронтира с партньорите в Европейския съюз заради прилагане на непазарни подходи.

 

„Конфронтираме се с развитието на страната при изричното настояване на ЕК всички мерки, които се предприемат, да бъдат адресирани по-скоро към бюджета, а не към нарушаване на пазара“, каза Иванов.

 

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!