Членове на секционни комисии предупредиха, че има голяма вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им. Причината – новият формат на протокола.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в предаването „Тази сутрин“ председателя на 25 РИК-София Валери Цолов.

Той се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК член на РИК проверява наличието на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и след това протоколът са предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно в член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число, след което протоколът се приема . Това е в идеалния вариант, без контроли – това отнема един час минимум.

По думите му в идеалния вариант, без да има контроли заради грешки, един протокол ще се попълва един час.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че Секционните избирателни комисии (СИК) срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в предаването „Тази сутрин“ председателя на 25 РИК-София Валери Цолов.

Той уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото повечето опитни членове са в рисковите групи.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още Цолов.

ЦИК е сигнализирана писмено за тези проблеми преди три седмици, но не реагирала.

Вижте цялото интервю във видеото!