След две инстанции и три състава съдът разреши видеонаблюдение на изборите. Решението от днес е на Столичния административен съд.

На практика това означава, че застъпниците от всички партии могат да снимат с телефоните си и да предават на живо как се отваря урната и се броят бюлетините.

За да се стигне до това решение, преди пет дни Върховният административен съд реши, че друг състав на Административния съд в София трябва да се произнесе, дали може да има видеонаблюдение на изборния процес.

Решението подлежи на обжалване. Поводът за него е жалба от „Демократична България“, след като през февруари ЦИК отказа е видеонаблюдение, защото застрашава лични данни.

Обединението депозира в деловодството на Народното събрание и искане за свикване на извънредно заседание, за да бъде отменен таванът от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

Мотивът е необходимост от промяна в изборното законодателство, тъй като този таван ограничава възможността за упражняване на правото на глас на всеки гражданин, гарантирано в Конституцията.