Централната избирателна комисия показа бюлетината за вота и машините за гласуване за предстоящите парламентарни избори.

Бюлетината е дълга около 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от избирателния район. Максимумът е 36. 

„След като се откъсне от кочана, горният отрязък остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на бюлетината. Отрязъкът, който е перфориран, се откъсва и се поставя в кутията. Сгъването трябва да е така, че да се виждат и двата печата, иначе бюлетината ще бъде обявена за невалидна“, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева, цитирана от БГНЕС. 

Снимка: Ладислав Цветков

Машините за вота 

Машините за гласуване в изборния ден ще бъдат общо 9390. Всяка машина ще бъде разположена в секцията още в съботния ден, а в неделя, денят на вота, те ще бъдат активирани. 

Снимка: Ладислав Цветков

Машината отпечатва свидетелство, което се казва нулев протокол за откриване на изборния ден. Нулевият протокол е списък с партии и кандидати с преференции. За разлика от хартиената бюлетина, на машината при маркиране на преференцията, се визуализира името на кандидата. 

На гласоподавателите ще се дава специална карта, която се поставя в слота на машината. Тогава на екрана ще се визуализира електронна бюлетина, тя до голяма степен повтаря хартиената. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Избира се партия и преференция, и след това излиза бутон с опция за промяна на гласуването, на който пише „Промени избора”. Тук гласоподавателят може да промени избора си, ако не е сигурен, а има и бутон, на който пише „Гласуване”, и ако гласоподавателят е отбелязал своето желание, натиска бутона „Гласуване“, обясниха от ЦИК. 

След това излиза хартиен документ, разписка с QR код. Гласоподавателят връща картата на СИК. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване, не се поставя в урната, където са хартиените бюлетини. В края на деня машините дават и електронен отчет.

Машините за вота са доставени от "Сиела" и ще бъдат общо 9390 при малко над 11 хиляди избирателни секции. 

Снимка: Ладислав Цветков

Подвижните избирателни секции 

Избирателите с трайни увреждания до 20 март трябва да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление или с пълномощник в общината. Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия и това е различно от COVID секциите. 

Към 22 март кметовете на общините трябва да направят предложение до РИК за съставите на подвижните избирателни секции за избирателите с трайни увреждания. 

„Избирателите, които имат различни постоянни или настоящи адреси, също до 20 март трябва да подадат такова заявление, то е по образец, ако е възможно през интернет на общините по постоянен адрес“, уточни Димитър Димитров от ЦИК. 

До 20 март една група гласоподаватели, сред които членове на РИК и наблюдатели могат да подават заявление за гласуване на друго място, то е универсално, подава се в общините.